Закон як дишло, куди повернеш – туди й вийшло

11 липня 2012 року Конституційний суд України своїм рішенням по cправі № 1-23/2012 ухвалив, що положення Регламенту Верховної ради України про обрання голови Верховної ради України шляхом таємного голосування є таким, що не відповідає чинній Конституції та є неконституційним.
Цікавим є те, що Партія Регіонів минулого тижня виступила з ініціативою про внесення змін до Регламенту про порядок обрання голови Верховної ради України замість таємного голосування відкритим. Суб’єктом подання виступили 55 народних депутатів, і Конституційний суд у мегашвидкому темпі приймає рішення про неконституційність таємного голосування при обранні голови Верховної ради України.
До речі, це відбувається після прийняття Закону України «Про засади мовної політики» та після відмови Литвина від підписання даного закону та заяви про складання ним своїх повноважень. Тим самим ВР спільно з Конституційним судом спричинила казус тим, що всі голови Верховної ради України від І скликання по теперішній час обирались шляхом таємного голосування, а знімались шляхом відкритого голосування, тобто їх легітимність тепер можна ставити під питання, відповідно і всі рішення Верховної ради України, де стоїть підпис «нелегітимних» голів Верховної ради, тому що після прийняття закону його має відписати Голова Верховної ради України, а після нього вже Президент України.
Відповідно до цього, більшість рішень та ухвал Верховної Ради України можна скасовувати та визнавати такими, що були прийнятті з порушенням чинного законодавства, тобто це всі бюджети з часу прийняття конституції, закони України, призначення Кабінету міністрів від 1996 року, Харківські угоди та все інше де стоїть підпис голів Верховної ради України.
Для чого це зараз робиться? Чому міняють шило на мило? Та тому що в партії влади зрозуміли, що їм зараз не вийде зробите те, що вони запланували, а саме повне ухвалення закону України «Про засади мовної політики», оскільки без підпису голови Верховної ради України його не може підписати Президент, а Голову ВР їм зараз таємним голосуванням не вийде зняти та обрати нового, бо на засідання Верховної ради України приходить менша кількість депутатів від тої при якій дане рішення може бути ухвалене, тому вони прийняли рішення відкритим шляхом, за помахом руки «диригента»-Чечетова «кнопкодави» будуть тиснути на кнопки за себе та за свого сусіда, а тушки бачити як їм голосувати, будуть знімати та назначати голів Верховної ради України.
Відповідно, постає питання до Конституційного суду, а чи конституційно те, що депутати голосують за себе та ще за ряд своїх сусідів?
Наступним, що визнають не конституційним – обрання Президента України шляхом голосування громадян України. Не даремно Президент України бажає якомога швидше прийняти нову Конституцію України, навіть скликав Конституційну асамблею. За рахунок можливих змін у новій Конституції Президент буде обиратись у Верховній раді, таким же способом як на даний час приймаються закони, до речі, можливо варто збільшити термін Президента до 10 років, а навіщо кожні 5 років вибори? Тоді життя на Україні покращиться вже сьогодні, а не завтра, хоча у декого воно вже покращилось.
Віталій Тельпов, голова Чернівецької крайової організації Української партії

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте